شستن فرش و موکت به سادهترین شکل ممکن
شستن فرش و موکت جزو اموری است که اغلب ما ایرانیان با آن سر و کار داشتهایم. بسیاری از افراد ترجیح میدهد کارهای مربوط به شستن فرش و موکت را خودشان انجام دهند و معتقد هستند شستن فرش و موکت با استفاده از روش سنتی نتیجهی بهتری حاصل میکند؛ اما این روزها با توسعهی شهرنشینی و البته به وجود آمدن مسائل جدیدی همچون خشکسالی و کمبود ذخایر آبی در کشور، پیشنهاد میشود فرآیند شستن فرش و موکت را به مجموعههای قالیشویی بسپارید. مراکز قالیشویی با استفاده از تجهیزات مدرن خود قادر هستند پروسه شستن فرش و موکت را به مراتب سریعتر انجام دهند و در عین حال از هدر رفتن صدها لیتر آب شرب جلوگیری کنند. از طرفی زمانی که امور مربوط به شستن فرش و موکت توسط متخصصان این حوزه انجام شود، علاوه بر تمیزشدن سریعتر، آسیبی هم به بافت فرش و موکت وارد نمیشود. این روزها شستن فرش و موکت به یک صنعت بزرگ تبدیل شده است و کارخانجات و کارگاههای زیادی در این حوزه فعال هستند و دیگر شستن فرش و موکت در خانه توجیهی ندارد؛ زیرا باید زمان زیادی برای تمیز کردن بافت آنها صرف کنید. برای اینکه با فرآیند شستن فرش و موکت به صورت صنعتی و مدرن بیشتر آشنا شوید، قصد داریم در این مطلب مراحل و نکات این کار را باهم بررسی کنیم.
مرحله نخست شستن فرش و موکت؛ گردگیری و غبارگیری
اولین و مهمترین مرحله از فرآیند شستن فرش و موکت، مربوط به گردگیری و غبارگیری بافت فرش یا موکت است. در این مرحله باید تمام گرد و خاک و عناصر اضافی از لابهلای تار و پود فرش و موکت پاک شوند. برای انجام گردگیری و غبارگیری در فرآیند شستن فرش و موکت، ابتدا با استفاده از زدن ضربات به پشت قالی یا موکت گرد و خاک آن را تا حد زیادی از بین میبرند و سپس با بهرهگیری از یک وکیوم صنعتی یا یک جارو برقی قوی، تمام سطح بافت این زیراندازها را جارو میکنند. این مرحله بسیار مهم است و باید با دقت انجام شود، زیرا در غیر این صورت ممکن است برخی از عناصر آلودهی به جا مانده در بین بافت فرش یا موکت، حتی در پایان پروسه شستن هم میان تار و پود آنها باقی بمانند. از طرفی فرش، قالی یا موکتی که در خانه یا محل کار خود از آن استفاده میکنیم، جزو وسایلی به حساب میآیند که بیشترین تعامل را با ما دارند؛ از همین رو در پایان فرآیند شستن فرش و موکت باید این اطمینان حاصل شود که هیچگونه مواد آلوده و بیماریزا در میان بافت آنها باقی نمانده باشد.
مرحله دوم شستن فرش و موکت؛ استفاده از آب و شوینده
پس از غبارگیری و گردگیری فرش و موکتها، نوبت به شستشوی اصلی میرسد. در این مرحله ابتدا با استفاده از آب، کل تار و پود فرش را خیس میکنند. سپس کارگر قالیشویی با بهرهگیری از تجهیزات و شویندههای مخصوص شستشوی فرش و موکت را آغاز میکند. البته ناگفته نماند که امروزه مراکز قالیشویی حرفهای با استفاده از دستگاههای نیمه اتوماتیک و اتوماتیک مراحل مربوط به شستن فرش و موکت را انجام میدهند که این امر سبب شده تا هم آب کمتری برای شستن فرش و موکت مصرف شود و هم کل این پروسه با سرعت بیشتری به پایان برسد. توجه داشته باشید که نوع شویندهی استفاده شده در پروسه شستن فرش و موکت نسبت با توجه به بافت و رنگ به کار رفته در ساختار آنها متفاوت است. به همین دلیل باید در هنگام تحویل دادن فرش یا موکت به مجموعههای قالیشویی، اطلاعات دقیقی از آنها به کارشناسان این مراکز ارائه دهید. البته ناگفته نماند که مراکز قالیشویی تخصصی معمولا از هنرمندان و متخصصان حوزه قالیبافی و رفوگری برای تشخیص نوع بافت و رنگ استفاده شده در آنها بهره میگیرند. پس از آنکه فرش یا موکت با استفاده از تجهیزات قالیشویی و شویندههای مخصوص به خوبی تمیز شد، بافت آن حتما باید آبکشی شود؛ زیرا به جا ماندن عناصر شوینده در میان تار و پود فرش و موکت میتواند باعث تخریب و پوسیدگی بافت آنها شود.
مرحله آخر شستن فرش و موکت؛ خشک کردن
آخرین مرحله از فرآیند شستن فرش و موکت مربوط به خشک کردن بافت آنها است. خشک کردن به دو صورت دستی و ماشینی (صنعتی) انجام میشود. خشک کردن دستی به وسیلهی یک طی مخصوص یا یک وکیوم صنعتی با قابلیت جذب آب انجام میشود و در روش ماشینی یا همان صنعتی، فرش یا موکت شسته شده در داخل دستگاهی به نام دیگ خشککن قرار میگیرد. این دستگاه با بهرهگیری از گرمای زیاد و چرخش دورانی، آب بین بافت فرش یا موکت را به شکل بخار یا قطرات آب از لوله خروجی دستگاه خارج میکند. در هر دو حالت نیاز به یک متصدی برای خشک کردن فرش یا موکت وجود دارد. فرش و موکت چه به صورت دستی خشک شوند و چه به شکل ماشینی، حتما برای تکمیل فرآیند خشک شدن باشد در برابر نور مستقیم آفتاب قرار گیرند. تابش نور مستقیم خورشید به تار و پود فرش و موکت باعث میشود باکتریهای به جا مانده در لابهلای بافت آنها از بین بروند و فرش یا موکت ضدعفونی شود. همچنین تابش نور آفتاب به بافت فرش و موکت باعث میشود سطح بافت آنها بوی نم نگیرد؛ از همین رو پهن کردن فرش و موکت در برابر نور مستقیم آفتاب پس از شستشوی اولیه یک امر ضروری است که هر مرکز قالیشویی باید آن را انجام دهد. متاسفانه بسیاری از مجموعههای فعال در حوزه قالیشویی به دلیل نداشتن فضای کافی، نمیتوانند این کار را انجام دهند و همین امر باعث میشود فرش و موکت شسته شده در هنگام تحویل به مشتری بوی نم داشته باشد. از همین رو در هنگام سفارش سرویسهای مربوط به شستن فرش و موکت، مراحل خشک کردن بافت آنها را با مسئولان قالیشویی هماهنگ کنید.
نکاتی که برای شستن فرش و موکت باید در نظر بگیرید
- بازهم یادآوری میکنیم؛ شستن فرش و موکت در خانه به هیچ وجه به نفع شما نخواهد بود و زمان زیادی هم از شما خواهد گرفت.
- قبل از ارائه فرش و موکت به قالیشویی، حتما از آنها ضمانت سلامت درخواست کنید.
- اگر فرش یا موکت شما نیاز به تعمیر و رفوگری دارد، حتما با این مسئله را به مسئولین قالیشویی مطرح کنید.
- فرشهای دستباف باید با بهرهگیری از روشهای سنتی شسته شوند؛ از همین رو قبل از سفارش سرویسهای شستن فرش و موکت، این موضوع را با مسئولین مراکز قالیشویی در میان بگذارید.